Ендодонтия

изкуството да създаваш красиви усмивки

Ендодонтията е раздел от денталната медицина насочена към лечение на заболяванията на зъбната пулпа /мястото в зъба, в което се намират нервите/. Необходимостта от прецизно кореново лечение е от изключителна важност за запазването на здравето на Вашите зъби.

АНАТОМИЯ НА ЗЪБ

За да разберете какво е ендодонтско лечение или лечение на коренови канали, е полезно да знаете нещо за анатомията на зъба.

Зъбите имат няколко слоя.

  • Външният слой на зъба се състои от твърд слой, наречен емайл .
  • Дентиновият слой, който е защитен от емайловия слой, има в центъра си мека тъкан, известна като пулпа .
  • Пулпата съдържа кръвоносни съдове, нерви и съединителна тъкан, които са отговорни за формирането на заобикалящия дентин и емайл по време на развитието на зъбите. Пулпата получава храната си от съдове, които влизат в края на корена.

Въпреки че пулпата е важна по време на развитието на зъба, тя не е необходима за функционирането на зъба. Зъбът продължава да се храни от заобикалящите го тъкани дори след отстраняване на пулпата.

ЗАЩО ИМА НУЖДА ОТ ЕНДОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ

Ендодонтското лечение или лечението на кореновия канал е необходимо, когато пулпата се възпали или инфектира.

Най-честите причини за възпаление или инфекция са дълбоки кухини (кариес), повтарящи се стоматологични процедури, пукнатини или стружки. Травмата също може да причини възпаление и често се проявява като обезцветяване на зъба.

Ако възпалението или инфекцията на пулпата не се лекува, това може да причини болка или да доведе до абсцес.

Рентгенов апарат

Дентален кабинет д-р Цонев притежава собствен рентгенов апарат за зъбни снимки.

Не е необходимо да ходите на друго място за снимка.

По този начин значително се намаля времето за Вашето зъбно лечение.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да ходя на зъболекар?

Няма универсално лечение на зъбите. Някои хора трябва да посещават зъболекар веднъж или два пъти годишно. Други може да се нуждаят от повече посещения. Вие сте уникален човек, с уникална усмивка и уникални нужди, когато става въпрос за поддържане на усмивката Ви здрава.

Какво трябва да търся при избора на зъболекар?

Стоматологичните грижи са много персонализирана услуга, която изисква добра връзка между зъболекаря и пациента. След първото си посещение ще  можете да определите дали това е правилният зъболекар за вас.

Какво причинява лош дъх?

В някой случаи лошият дъх е симптом на основно заболяване, което се нуждае от възможно най-ранно лечение.

Устойчивият лош дъх обикновено се причинява от миризливите газове на бактериите, които покриват зъбите и венците ви. Пушенето, чесънът и лукът могат да увеличат проблемите. Някои заболявания като диабет, чернодробни или бъбречни проблеми, заболявания на носа или стомаха и “сухота в устата” (ксеростомия), която засяга потока на слюнката, могат да бъдат причина за лош дъх.

Какво е лечението на лошия дъх?

След като установим степента и причината за проблема с лошият дъх, лечението може да приеме различни форми. Ако се установи, че основната причина за лошия дъх е медицински проблем, ще бъде направено подходящо насочване. Зъболекарят ще препоръча коригиране и лечение на всяко зъбно заболяване, което е пряко свързано с проблема с лошият дъх или заболяването на венците.

Какво е орална хирургия?

Оралната хирургия включва диагностика, управление и понякога хирургично или медицинско лечение на заболявания на устата и съседните и околните структури. Оралната хирургия е тясно свързана с оралната и лицево-челюстната хирургия/медицина.

Трябва ли да извадя мъдреците си?

Не всички мъдреци трябва да бъдат отстранени. В някои случаи обаче появата на тези зъби може да причини сериозни проблеми, водещи до болка, подуване или инфекция. Най-често срещаният проблем, който виждаме, е, че често няма достатъчно място за мъдреците да преминат, когато това се случи, препоръчва се отстраняване на засегнатите мъдреци.

Болезнено ли е отстраняването на мъдреци?

Под местна анестезия няма да почувствате остра болка по време на процедурата. По време на отстраняването на мъдреца обаче може да почувствате известен натиск, докато вашият орален хирург разширява гнездото на зъба, като леко разклаща зъба напред-назад. Налягането, което усещате, не е голямо и води до чисто, бързо и лесно извличане.

Какво е корона?

Короните са идеални за възстановяване на зъби, които са били счупени или са били отслабени от кариес или от поставяне на много голяма пломба. Третираните корени на зъбите може да изискват корона за защита на останалия зъб.

Запишете си час

0899 83 40 20

Запиши час

Работно време

Пон. - Пет. 09:00-18:00

ул. “Чавдар Мутафов” 22

град София, р-н Лозенец